Шеговита молба към руския си колега Владимир Путин да не се меси в следващите избори в САЩ отправи американският президент Доналд Тръмп по време на днешния им разговор в Осака. Той се проведе в рамките на започналата по-рано среща на върха на Г-20 в японския град. Беседата между двамата продължи далеч по-дълго от планираното и приключи след час и половина. 

Поднесената с усмивка молба на Тръмп дойде в отговор на обвиненията на демократите, че е успял да стане държавен глава благодарение на тайната руска намеса, което доведе и до дълго разследване. Американски журналисти също подканиха своя президент днес да пита руския си колега дали ще гарантира, че Москва няма да се бърка в щатските избори.

Путин продължи да се усмихва, докато слушаше превода на молбата на Тръмп, която американският президент повтори, сочейки с пръст към руския си колега.

На днешната среща двамата президенти успяха да обсъдят въпросите за Иран, Сирия, Венецуела и Украйна.

"Двамата лидери се съгласиха, че подобряването на отношенията между САЩ и Русия отговаря на взаимните интереси и интересите на целия свят", се подчертава в съобщението на Белия дом, цитирано от ТАСС.

"Президентите се съгласиха, че двете страни ще продължат дискусиите за моделите на контрол над въоръженията на XXI век, които, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включват Китай", се казва още в съобщението.

На срещата от американска страна присъстваха дъщерята и зетят на американския президент - Иванка Тръмп и неговият старши съветник Джаред Кушнер. Също така държавният секретар Майк Помпейо, новият прессекретар на Белия дом, Стефани Гришам, която преди това ръководеше пресслужбата на Първата дама на САЩ. Самата Мелания Тръмп не присъства.

От руска страна край Путин бяха външният министър Сергей Лавров, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Смятам, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични", каза Тръмп преди началото на разговора му с Путин. Той отбеляза, че двамата ще имат много интересна дискусия, която ще включва въпроси като търговията, разоръжаването, протекционизма.

Путин заяви, че срещата му с Тръмп дава добра възможност за продължаване на диалога след последната им среща в Хелзинки през юли 2018 година. "Не мога да не се съглася с господин президента (на САЩ), че има за какво да си поговорим", посочи Путин пред журналисти.