Американският президент Донлад Тръмп призова в понеделник конгресмените да одобрят законодателство, което ще изисква по-сериозни проверки на миналото на купувачи на огнестрелно оръжие.

Искането на държавния глава идва след двете масови стрелби в Тексас и Охайо през уикенда, в които бяха убити 29 души.

Тръмп заяви в Туитър, че смъртта на жертвите не може да е напразна и призова и двете партии да предприемат стъпки към затягане на контрола над продажбата на оръжие.

В събота въоръжен мъж уби 20 души в супермаркет в Ел Пасо в предполагаема расистка атака. Само 13 часа по-късно друг стрелец в центъра на Дейтън уби 9 души. Ранените в двете нападения са десетки.

Властите в американския щат Охайо идентифицираха масовия убиец на 9 души в безразборната стрелба, в която той откри огън по улиците на град Дейтън в ранните часове на неделя в популярен район с нощни заведения.

Това е 24-годишният Конър Бетс. Оказа се, че след жертвите е и неговата 22-годишна сестра Меган. Тя е и най-младата от убитите. Учила природни науки в “Райтс Стейт Юнивърсити”.

Другите жертви са на възраст между 25 и 57 години. Има и 27 ранени. Следователите засега се въздържат да правят предположения за мотива на убиеца, който бързо бе застрелян от полицията.

Бетс бил въоръжен с пушка, носел бронежилетка и имал тапи в ушите. Първоначално той пристигнал в комплекса заедно със сестра си и друг техен приятел, но после се отделил от тях. Произвел първия си изстрел малко след 1 часа след полунощ пред бар “Нед Пепърс”.

Той имал 100 патрона за пушката и за това успял да убие и рани много хора.

Сестра му била сред първите убити. Полицията го обезвредила 30 секунди след началото на стрелбата.