Изборът на нов президент на САЩ утре ще бъде доста интересна. Един срещу друг се изправят досегашният президент Доналд Тръмп и неговият опонент Джо Байдън. 

Двамата са най-възрастната кандидат двойка президенти, която се бори за спечелване на изборите за президент в САЩ. Тръмп е на 74 години, а Байдън е 77-годишна възраст. Тази битка идва във втората вълна на коронавируса, а двамата са в най-уязвимата група на хората над 65-годишна възраст. Тръмп вече пребори вируса и то за кратко време, а за Байдън не е имало информация, че е бил положителен. 

Реално победителят в изборите може да се превърне и в най-възрастния президент на САЩ. До момента рекорда държи Роналд Рейгън, който напуска поста на 77 години и 349 дни. 

Сметките показват, че ако Байдън спечели изборите то той почти веднага ще се превърне в най-възрастния президент на САЩ, който управлява страната и то още с встъпването си на власт. Байдън ще навърши на 78 години на 20 ноември, а официалното му стъпване в длъжност ще бъде на 20 януари 2021. Ако Тръмп спечели изборите се очаква той да напусне поста на 78-годишна възраст, което също ще го направи най-стария президент на щатите. 

Освен, че ще има най-възрастния си президент в историята в САЩ цифрите са доста интересни и в останалите етажи на властта. Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси е на 80-годишна възраст, а президентът на Сената Чък Грасли е на 87 години. В Конгреса средната възраст на Камарата на представителите е на повече от 57 години, докато в Сената тази цифра е близо 62 години, правейки я най-старите в историята на САЩ.

Доналд Тръмп държи рекорда за единственият президент, който печели изборите на над 70-годишна възраст. При стъпването си в длъжност след победата в изборите през 2016 Тръмп беше на 70 години и 220 дни. 

Само трима са били президентите на САЩ, които приключват мандата си на над 70 години. Дуайт Айзенхауер е на 70 години и 98 дни, когато напуска Белия дом, а Роналд Рейгън е на 77 години и 349 и продължава да държи рекорда за най-възрастен президент. Доналд Тръмп в момента е на 74 години и 141 дни. 

Определено битката за Белия дом ще е много интересна и който заеме поста ще се окичи и с титлата най-възрастен президент на САЩ.