Тайландските власти обмислят временно прекратяване на масовия туризъм и възможността за увеличаване на средните разходи на глава от населението за възстановяване на туристическата индустрия след пандемията. Това заяви ръководителят на Туристическия орган на страната (ТАТ) Ютасак Супасорн.

"Няма повече масов туризъм. Когато индустрията отново стъпи на крака, Тайланд трябва да бъде привлекателна дестинация, което означава, че ще осигурим безопасност и хигиена", цитира служителят на Bangkok Post.

Според него страната също трябва да увеличи средните разходи на глава от населението с 30 процента. Супасорн отбеляза, че туризмът на Тайланд е успял да се върне много бързо след минали кризи и този път няма да бъде изключение, въпреки че следващата вълна от коронавирус ще попречи на туристическите дейности. Според чиновника, туристическият сектор в кралството сега трябва да разчита на вътрешния пазар в дългосрочен план.

Имайте предвид, че според прогнозите на Министерството на финансите на туристическата индустрия в Тайланд, която представлява 12 процента от БВП на страната, ще са необходими поне четири години, за да се възстанови до нивото преди пандемията. В същото време мозъчните тръстове очакват икономиката на страната да се възстанови напълно след две години, но съживяването на туризма ще се проточи до 2024 година.