Лидерите на Г7 излазоха с позиция на 8 май по повод отбелязването на края  на Втората световна война.

Ето цялата позиция:

Днес, на 8 май, ние, лидерите на Групата на седемте (G7), заедно с Украйна и по-широката световна общност, отбелязваме края на Втората световна война в Европа и освобождението от фашизма и националсоциалистическото управление на терора, което причини неизмерими разрушения, неописуеми ужаси и човешки страдания. Ние скърбим за милионите жертви и отдаваме нашето уважение, особено към всички онези, които платиха крайната цена, за да победят националсоциалистическия режим, включително западните съюзници и Съветския съюз.

Седемдесет и седем години по-късно президентът Путин и неговият режим сега избраха да нападнат Украйна в непредизвикана агресивна война срещу суверенна държава. Неговите действия позорят Русия и историческите жертви на нейния народ. Чрез нахлуването и действията си в Украйна от 2014 г. насам Русия наруши международния ред, основан на правилата, по-специално Устава на ООН, създаден след Втората световна война, за да пощади поредните поколения от бича на войната.

Днес за нас беше чест да се присъедини към нас президентът на Украйна Владимир Зеленски.

Уверихме го в нашата пълна солидарност и подкрепа за смелата защита на Украйна на нейния суверенитет и териториална цялост и борбата й за мирно, проспериращо и демократично бъдеще в рамките на нейните международно признати граници, със свободите и свободите, на които толкова много от нас се радват днес.

Президентът Зеленски подчерта силната решимост на Украйна да защити своя суверенитет и териториална цялост. Той заяви, че крайната цел на Украйна е да осигури пълно изтегляне на руските военни сили и оборудване от цялата територия на Украйна и да осигури способността си да се защитава в бъдеще и благодари на членовете на Г7 за подкрепата. В тази връзка Украйна подчерта, че разчита на своите международни партньори, по-специално на членовете на Г-7, при предоставянето на необходимата помощ в областта на отбранителните способности, както и с оглед осигуряване на бързо и ефективно възстановяване на украинската икономика и осигуряване на неговата икономическа и енергийна сигурност. Украйна започна дискусии с международни партньори относно механизмите за сигурност за жизнеспособно следвоенно мирно уреждане. 

Украйна остава ангажирана да работи в тясно сътрудничество с членовете на Г-7, за да подкрепи макроикономическата стабилност на Украйна в лицето на предизвикателствата, породени от пълномащабната руска инвазия, масовото унищожаване на критична инфраструктура и нарушаването на традиционните морски маршрути за украински износ. Президентът Зеленски отбеляза ангажимента на страната му да поддържа нашите общи демократични ценности и принципи, включително зачитане на правата на човека и върховенството на закона.

Днес ние, Г7, уверихме президента Зеленски в нашата постоянна готовност да поемем допълнителни ангажименти, за да помогнем на Украйна да осигури своето свободно и демократично бъдеще, така че Украйна да може да се защитава сега и да възпира бъдещи актове на агресия. За тази цел ние ще продължим нашата текуща военна и отбранителна помощ на украинските въоръжени сили, ще продължим да подкрепяме Украйна в защитата на нейните мрежи срещу кибер инциденти и ще разширим сътрудничеството си, включително по отношение на информационната сигурност. Ще продължим да подкрепяме Украйна за повишаване на нейната икономическа и енергийна сигурност.

❗Заедно с международната общност, ние, Г-7, предоставихме и обещахме допълнителна подкрепа от началото на войната, надхвърляща 24 милиарда щатски долара за 2022 г. и след това, както във финансови, така и в материални средства. През следващите седмици ще засилим нашата колективна краткосрочна финансова подкрепа, за да помогнем на Украйна да запълни пропуските във финансирането и да предостави основни услуги на своите хора, като същевременно ще разработим опции – като работим с украинските власти и международни финансови институции – за подкрепа в дългосрочен план възстановяване и реконструкция. 

В тази връзка приветстваме създаването на Многодонорска администрирана сметка на Международния валутен фонд за Украйна и съобщението на Европейския съюз за разработване на Доверителен фонд за солидарност в Украйна.

Призоваваме всички партньори да се присъединят към нашата подкрепа за украинския народ и за бежанците и да помогнат на Украйна да възстанови своето бъдеще.

Отново осъждаме непредизвиканата, неоправдана и незаконна военна агресия на Русия срещу Украйна и безразборните атаки срещу цивилни и цивилна инфраструктура, които доведоха до ужасна хуманитарна катастрофа в сърцето на Европа. Ние сме ужасени от мащабната загуба на човешки живот, посегателство върху човешките права и разрушения, които действията на Русия нанесоха на Украйна.

При никакви обстоятелства цивилните и тези, които не участват активно във военните действия, не могат да бъдат законни мишени.

Ние няма да пестим усилия, за да държим президента Путин и архитектите и съучастниците на тази агресия, включително режима на Лукашенко в Беларус, отговорни за своите действия в съответствие с международното право. За тази цел ще продължим да работим заедно, заедно с нашите съюзници и партньори по целия свят. Потвърждаваме нашата подкрепа за всички усилия за гарантиране на пълна отчетност. Приветстваме и подкрепяме продължаващата работа за разследване и събиране на доказателства по този въпрос, включително от прокурора на Международния наказателен съд, независимата разследваща комисия, упълномощена от Съвета по правата на човека на ООН и мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на експерти.

Освен това осъждаме опитите на Русия да замени демократично избраните украински местни власти с нелегитимни. Ние няма да признаем тези действия в нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Ние ще продължим да се противопоставяме на руската стратегия за дезинформация, която умишлено манипулира световната – включително руската общественост с надеждата да прикрие вината на руския режим за тази война.

Нашият безпрецедентен пакет от координирани санкции вече значително попречи на руската агресивна война, като ограничи достъпа до финансови канали и способността за преследване на своите цели. Тези ограничителни мерки вече оказват значително въздействие върху всички руски икономически сектори – финансови, търговски, отбранителни, технологии и енергетика – и с времето ще засилят натиска върху Русия. Ние ще продължим да налагаме сериозни и незабавни икономически разходи на режима на президента Путин за тази неоправдана война. Ние колективно се ангажираме да предприемем следните мерки, в съответствие с нашите съответни законови органи и процеси:

 

а). Първо, ние се ангажираме постепенно да премахнем зависимостта си от руската енергия, включително чрез постепенно спиране или забрана на вноса на руски петрол. Ще гарантираме, че правим това своевременно и подредено и по начини, които осигуряват време на света да осигури алтернативни доставки. Докато правим това, ние ще работим заедно и с нашите партньори, за да гарантираме стабилни и устойчиви глобални енергийни доставки и достъпни цени за потребителите, включително чрез ускоряване на намаляването на нашата цялостна зависимост от изкопаеми горива и прехода ни към чиста енергия в съответствие с нашите климатични цели 

б). Второ, ще предприемем мерки за забрана или по друг начин предотвратяване предоставянето на ключови услуги, от които зависи Русия. Това ще засили изолацията на Русия във всички сектори на нейната икономика.

в). Трето, ние ще продължим да предприемаме действия срещу руски банки, свързани с глобалната икономика и системно критични за руската финансова система. Ние вече сериозно нарушихме способността на Русия да финансира своята агресивна война, като се насочихме към нейната централна банка и най-големите й финансови институции.

г). Четвърто, ние ще продължим усилията си да се борим с опитите на руския режим да разпространява своята пропаганда. Уважаваните частни компании не трябва да осигуряват приходи на руския режим или на неговите филиали, които хранят руската военна машина.

д). Пето, ние ще продължим и ще издигнем нашата кампания срещу финансовите елити и членовете на семейството, които подкрепят президента Путин във военните му усилия и пропиляват ресурсите на руския народ. В съответствие с нашите национални органи, ние ще наложим санкции на допълнителни лица.

Продължаваме да работим с нашите международни партньори и ги приканваме да застанат с нас и да последват примера с подобни действия, включително за предотвратяване на избягване на санкции, заобикаляне и запълване.

Войната на президента Путин причинява глобални икономически смущения, засягайки сигурността на глобалните доставки на енергия, торове и храни, както и функционирането на глобалните вериги за доставки като цяло. Най-уязвимите страни са засегнати най-тежко. Заедно с партньори в световен мащаб, ние засилваме усилията си за противодействие на тези неблагоприятни и вредни последици от тази война.

Войната на президента Путин срещу Украйна поставя глобалната продоволствена сигурност под сериозно напрежение. Заедно с ООН призоваваме Русия да прекрати блокадата си и всички други дейности, които допълнително възпрепятстват украинското производство и износ на храни, в съответствие с международните си ангажименти.

Неспазването на това ще се разглежда като атака срещу изхранването на света. 

Ще засилим усилията да помогнем на Украйна да продължи да произвежда с оглед на следващия сезон на реколтата и да изнася, включително по алтернативни маршрути.

В подкрепа на Групата за реагиране на глобални кризи на ООН, ние ще се справим с причините и последствията от глобалната продоволствена криза чрез Глобален алианс за продоволствена сигурност, като наша съвместна инициатива за осигуряване на инерция и координация, както и други усилия. Ще си сътрудничим тясно с международни партньори и организации извън Г-7 и с цел трансформиране на политическите ангажименти в конкретни действия, както е планирано от различни международни инициативи като Мисията за устойчивост на храните и селското стопанство (FARM) и ключови регионални инициативи, включително към африкански и средиземноморски страни.

Г-7 и Украйна са обединени в този труден момент и в стремежа си да осигурят демократичното, проспериращо бъдеще на Украйна. Оставаме единни в нашата решимост президентът Путин да не спечели войната си срещу Украйна. Дължим го на паметта на всички, които се бориха за свободата през Втората световна война, да продължим да се борим за нея и днес, за народа на Украйна, Европа и световната общност.