Демонстранти от опозицията блокираха улиците в столицата на Армения, за да отбележат началото на протестна кампания, след като премиерът Никол Пашинян пренебрегна призива им да се оттеглят от сделката за примирие, сключена с Азербайджан, предаде Ройтерс.

Стотици скандират "Никол, предател" и "Армения без Никол" по улиците на Ереван.  Призивът на опозиция е за оставка на Пашинян, който все още е на власт.

Пашинян, който дойде на власт в мирно време през май 2018 г. Премиерът прие руски договор за прекратяване на враждата миналия месец. Той желае да сложи край на кървавия конфликт между Азербайджан и етническите арменски сили за анклава Нагорни Карабах и околните райони.

Противниците на Пашинян споделят позицията, че справянето му с шестседмичния конфликт било катастрофалното. Те са ядосано от факта, че Никол Пашинян даде на Азербайджан териториални придобивки.

Премиерът пое отговорността за изхода на конфликта, но заяви, че сега е отговорен за осигуряването на националната сигурност и стабилизирането на бившата съветска република.

Ишхан Сагатялян, опозиционен политик от партията на Арменската революционна федерация, обяви началото на координирано гражданско неподчинение в телевизионно обръщение във вторник. Опозицията заяви, че планира да блокира улиците в цялата страна и да парализира националната транспортна мрежа, ако е необходимо.

„От сега до 17:00 часа гражданите на Армения имат законното право на мирни действия на неподчинение, за да изразят искането си", каза Ишхан Сагатянян в свое изявление.

Арменският духовен водач Карекин II заяви, че се е срещнал с Пашинян и го призова да подаде оставка.

Пашинян не коментира публично днешните протестите .