Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни протести се проведоха в редица американски градове, сред които Ню Йорк, Лос Анджелис или Чикаго.

Демонстрации имаше в над 200 американски града и протестиращите са стотици хиляди. Само в трите мегаполиса Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис организаторите на демонстрациите твърдят, че участниците в тях са 400 хил. В тях се включиха звезди на шоубизнеса като Упи Голбърг, Натали Портман, Виола Дейвис, Ева Лонгория, Скарлет Йохансон, Роб Райнър и Джейн Фонда.

Протестиращите изразяват недоволството си от политиката на Тръмп по различни въпроси, сред които имиграцията, абортите, правата на жените, на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните и др.  

И докато протестите се провеждаха, Тръмп се опита да ги обърне в своя полза с публикация в „Туитър”. В него той каза, че днешният ден е отличен и насърчи хората да организират шествия, за да отпразнуват безпрецедентните исторически постижения и икономическите успехи в САЩ през последните 12 месеца. „Безработицата при жените е най-ниската от 18 години”, написа още в Тръмп.

В протеста в Ню Йорк се включи актрисата Упи Годбърг, а в този в Парк сити в щата Юта участва Джейн Фонда, предаде БТВ. 

Много от плакатите, които носеха демонстрантите, показваха, че те имат различни поводи да са недоволни от Тръмп. Някои изразяваха недоволство от предполагаемата некомпетентност на неговата администрация, а други от отношението му към жените и срещу неравенството между мъже и жени.

Женски маршове в Съединените щати

В много от градовете в демонстрациите се включиха членове на движението срещу сексуални посегателства и сексуалния тормоз „Аз също” (#metoo). На много места протестиращите припомняха, че тази година е важна и ще има избори за Конгрес в САЩ. „Властта е в урните”, казаха някои от участниците в демонстрациите.

Бившият американски държавен секретар и кандидат за президент на демократите Хилари Клинтън приветства походите на женит 

Клинтън нарече в „Туитър” походите „завет за силата и издръжливостта на жените навсякъде”.

Актрисата Дрю Баримор публикува в „Инстаграм” емоционално видео от женския марш. В него през сълзи тя казва „В марша съм и днес марширувам за жените. Имам две дъщери и е много емоционално да съм на това място и по това време. Мога само да кажа – направете го за нея! Бийте се като момиче!”

Протести имаше и в Палм бийч във Флорида, където няколкостотин демонстрантите решиха да отидат до имението на Тръмп Мар-а-Лаго.

За днес и утре на много места освен в САЩ, но и на други места по света, сред които Пекин, Буенос Айрес и Найроби, са планирани стотици митинги в подкрепа на предоставянето на повече права на жените.

Утре ще има голяма демонстрация и в Лос Анджелис.