Стотици туристи, които би трябвало да са в карантина заради новооткрития мутант на коронавируса, са изчезнали от швейцарския ски курорт Вербие, който е особено популярен сред британците, предаде Ройтерс.

Някои от тях по-късно се появили във Франция, каза ЖанМарк Сандос, говорител на община Бан, към която спада Верби.

 Швейцарските власти са регистрирали 420 британци, карантинирани преди Коледа. Около 50 от тях веднага са си заминали, а от другите 370 до днес там са останали само 10-ина, каза Сандос.

"Разбираме гнева им", добави той. Говорителят остро разкритикува прибързаните и въведени със задна дата изисквания за пристигащи от Великобритания.

"Семейства с малки деца внезапно се оказаха блокирани на 20 кв. м. Това е нетърпимо", добави той. Тези, които заминаха за Франция, ще разберат, че там ски курортите не работят заради местните карантинни мерки. Но там поне няма да бъдат затворени в хотелите и квартирите си, както в Швейцария.

Швейцария прекрати всички полети от Великобритания (както и от Южна Африка) на 20 декември заради открития там нов, по-силно заразен вариант на коронавируса. На 21 декември властите наредиха всички пристигнали от 14 декември насам да бъдат карантинирани за 10 дни от датата на пристигането си.