Корпорацията Google обяви, че ще започне да затваря своята социална мрежа Google+ от 2 април, тъй като не успя да постигне популярност сред потребителите. Това се посочва в изявлението на компанията, публикувано на нейния уебсайт, съобщи ТАСС.

От Google посочват, че социалната мрежа не е станала особено популярна сред обикновените потребители. Според компанията некорпоративната версия на Google+ рядко се използва. Според статистиката около 90% от собствениците на стандартни акаунти, влизащи в социалната мрежа, са прекарали средно по-малко от пет секунди в него.

"На 2 април вашият профил в Google+ и всички създадени от вас страници ще престанат да работят и ще започнем да изтриваме всички данни в тях", се казва в изявлението към собствениците на безплатни некорпоративни профили. Според компанията всички снимки и видеоклипове на потребители от албумите в Google+ също ще бъдат изтрити. Всеки може да изтегли и запази съдържанието си, но трябва да го направи преди посочената дата.

Използването на Google+ за коментиране на други сайтове също ще стане невъзможно. От 2 април всички коментари, направени с помощта на профила ви в социалната мрежа, също ще започнат да се изтриват. Компанията отбелязва, че пълното премахване на съдържанието ще отнеме няколко месеца, така че част от данните могат да бъдат временно достъпни след април.

В същото време бутонът „Влизане с Google+“ на различни сайтове и приложения също ще спре да работи. Освен това от началото на февруари в Google+ няма да можете да създавате нови профили, страници и общности. В същото време, както беше обявено по-рано, Google+ ще бъде затворен само за обикновените потребители. Собствениците на платени корпоративни сметки ще имат достъп до социалната мрежа.

Google за първи път обяви плановете си да закрие социалната си мрежа за редовни потребители с безплатни акаунти през октомври 2018 г. Тогава се очакваше евентуална дата през август 2019 г. Впоследствие компанията реши да ускори този процес поради факта, че е открит дефект в софтуера, който може да доведе до изтичане на лични данни на около 500 хиляди души.