Русия отбеляза днес 77-та годишнина от победата над нацистка Германия. Президентът Владимир Путин започна голяма реч на парада за Деня на победата, като каза, че войниците отново се борят за руската сигурност. 

Според официалните данни речта се води от Червения площад в Москва, а в парада участват около 11 000 войници. 

Парадът се излъчва на живо от няколко телевизии и наблюдателните зрители веднага откриха сериозен проблем с излъчваните кадри. При смяната на кадрите от различните камери, запечатващи речта на Путин се виждат сериозни несъответствия.

На единия кадър в анфас Путин е заобиколен от военни генерали и доверена свита, като по всичко личи, че те са точно зад гърба му. В следващия момент при смяна на кадъра от камера, която снима Путин в профил, той е абсолютно сам. 

Това сериозно несъответствие във видеоматериал, който би следвало да се излъчва на живо, ражда много въпроси за това дали Путин въобще е на площада, за монтаж ли става дума или е приложен друг трик и с каква цел. Други пък считат, че това да просто конспирации и говорим за зрителна измама, заради дистанцията - т.е. хората зад Путин просто не влизат в кадър на страничните камери. 

Иначе по време на речта си, руският президент казва, че инвазията е "единственото правилно решение" и превантивна стъпка за отблъскване на агресията.

„Западът се готвеше за нахлуване в Русия, НАТО създаваше напрежение по границите. Те не искаха да слушат Русия, имаха други планове“, каза Путин.

Той твърди, че Русия се бие за "Родината" в Донбас. „Смъртта на всеки войник и офицер е болезнена за нас“, каза той. „Държавата ще направи всичко, за да се погрижи за тези семейства". 

Имаше спекулации, че Путин ще обяви ескалация на военните действия. Не се споменава обаче за обща или частична мобилизация на войниците.

За разлика от предишни години, този път на парада не гостува чуждестранен държавен глава.