Служителите на авиокомпания "Райънер" в Италия планират стачни действия днес, предупредиха от Mинистерството на външните работи. Пилотите и наземният персонал ще преустановят работата си за 4 часа. Очакват се и 24-часови стачни действия на 20 декември от страна на някои пилоти в Ирландия и Португалия.

Възможно е техни колеги в Германия и Испания да се присъединят. Външното министерство препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи до Италия, Ирландия, Португалия, Германия и Испания, да се информират предварително за разписанията и възможните алтернативни връзки с друг вид транспорт на посочените дати, предаде Нова.

МВнР напомня, че стачката на пилотите, която не е могла да бъде избегната, дори и след предприемане на всички разумни мерки от компанията превозвач, се смята за извънредно обстоятелство. В такъв случай превозвачът не дължи обезщетение на пътниците си.

Припомняме, че в обявената за днес от пилотите на „Райънер” между 13:00 и 17:00 часа местно време стачка на миланското летище „Малпенса” планират да участват и наземните диспечери.

Искове за материални и нематериални щети към авиокомпанията се подават лично от всеки пътник. Българските консулски служби нямат компетенцията да окажат съдействие на засегнати от стачните действия български граждани, добавят от Външно.

За съдействие по компетентност българските граждани могат да се обърнат към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” на телефон +359 2 937 1047 или имейл complaintsBG@caa.bg