Министърът на отбраната на Албания Олта Джачка изнесе пред медиите първите обобщени данни за пострадалите и щетите вследствие на земните трусове в страната, съобщава МИА.

По първоначална информация, до момента се съобщава за 68 ранени, като състоянието им не е тежко. Няма смъртни случаи.

Най-сериозно са пострадали къщи и жилищни блокове в Дуръс и Тирана.

Регистрирани са повредени стени и други щети в 46 къщи и жилищни блокове в Тирана. Пострадали са 42 къщи, предимно старо строителство, и 4 жилищни блока в Дуръс. Напълно разрушена е една къща в Клос-Пешкопия. Има щети върху къщи в Либражд, Берат, Фиер и Лежа. Пострадали са няколко автомобила, върху които са паднали части от различни обекти.

Земетресението не е причинило щети на петролните извори.

Министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на здравеопазването са в готовност да окажат съдействие на гражданите и да се погрижат за тяхната безопасност, пише БГНЕС.

Джачка заяви, че всички граждани, чиито домове са пострадали и са опасни за живеене, ще бъдат настанени в осигурени от общините центрове.

По данни на Министерството на инфраструктурата и енергетиката, не са регистрирани сериозни щети върху пътищата и мостовете. В Дуръс е възстановено подаването на електричество.

Първият трус с магнитуд 5,8 степен беше регистриран вчера в 17:04 ч. с епицентър на около 30 км северно от град Дуръс. Отчита се, че това е най-силното земетресение от 1979 г. насам. Няколко минути по-късно имаше втори трус с магнитуд 5,6 степен.

След двата мощни труса: Тирана е без ток и телефони, най-малко двама са ранениЕпицентърът на трусовете с магнитуд 5.6 и 5.3 по Рихтер е край град Дурас

След това са регистрирани 12 по слаби земни труса.

Президентът на Албания Илир Мета посети снощи Дуръс и след срещата си с кмета на града отправи апел към гражданите да запазят спокойствие. Държавният глава призова за цялостна координация между отговорните структури и подчерта, че е необходимо да се подхожда предпазливо към предупрежденията, за да се избегне възможна опасност.

Косово и Италия са предложили помощ при възстановяване на последиците от земетресението.