Мащабна антитерористична операция под името „Мъст за мъчениците“! Египет търси отговорност за жестокия терористичен акт срещу джамия, отнел живота на повече от 300 души. Операцията дотук - 30 екстремисти са убити. Издирването на други, дори и с бойна авиация, продължава.

Терористите взривяват бомба в джамията „Ал Рауда” в град Бир ал Абед по време на петъчната молитва. А след това стрелят по ужасените хора, бягащи да спасят живота си.

„Влязоха в джамията. Бяха около 10-20 души с оръжия и унищожиха всичко. Имаше ранени, но убитите бяха повече”, разказва Махди Резк, който оцелял при атентата.

До момента никой не е поел отговорност за най-кървавия атентат в историята на Египет.

„Когато започнаха да стрелят, хората се разбягаха. Блъскаха се един в друг. Видях маскирани мъже, които носеха военни униформи”, добавя Махди Резк.

В телевизионно обръщение египетският президент обяви национален траур и заяви, че военните ще отговорят на нападението с брутална сила.

„Военните и полицията ще наложат сигурност и стабилност с абсолютна сила в кратък период от време. Това е нашето отмъщение”, заяви Абдел Фатах Ал-Сиси, президент на Египет.

Малко след това египетски самолети нанесоха удари в няколко планински района, в които се смята, че се укриват терористите. Цел са били и складове с оръжия и амуниции, както и превозни средства на екстремистите.

В знак на съпричастност с жертвите на атентата, светлините на Айфеловата кула в Париж бяха изгасени.