Социалната мрежа Facebook е записвала разговори на свои потребители, сочи доклад, цитиран от БГНЕС. От компанията давали на други фирми записите, за да правят транскрипции на казаното.

При запитване от "Блумбърг" дали изнесеното в доклада е вярно, от Facebook потвърдили, че са записвали потребителите, но казали, че това е направено с тяхно съгласие и практиката вече била прекратена. Според компанията, записите са били тестове на изкуствен интелект, за да се определи способността му да превежда казаното на друг език.

Единствените засегнати потребители били тези, които ползват приложението Messenger и не са забранили транскрипцията на разговорите в него.

Новината идва в момент, в който социалните мрежи и специално Facebook са критикувани за събирането на огромно количество данни за потребителите. Компанията наскоро беше глобена с 5 милиарда долара за неправилна употреба и съхранение на данните на милиони потребители.

Както Facebook, така и другите гиганти, които предлагат гласови асистенти Amazon и Apple, признават, че записват потребителите, като дават за това различни обяснения.