Правителствата на Европейския съюз ще повторят осъждането на "продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие" според проектокомюнике, което ще бъде публикувано във вторник, предаде агенция Блумбърг, цитирана от БГНЕС.

Те ще посочат, че преговорите за членство на Турция в ЕС са спрели.

Не се предвижда по-нататъшна работа за модернизиране на митническия съюз ЕС-Турция, добавя се още в документа.

Гръцкият външен министър Йоргос Катругалос беше в Брюксел в понеделник, за да присъства на Съвета по външни работи, където се очаква да проведе серия от срещи с европейските си колеги.

В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара няма да се откаже от проучванията в областта на енергетиката около Кипър, въпреки призивите на южноевропейските лидери.

"Продължаваме и ще продължим да търсим в тези области, които са наши", каза Ердоган.

"Някой е дал заповед. Те очевидно ще арестуват персонала на нашите лодки. Ако го направите, ще понесете тежки последствия", предупреди турският президент.

Неговите коментари бяха направени след като Никозия издаде заповеди за арест срещу компании, ръководители на компании и екипажи, които участват в операциите в изключителната икономическа зона на острова без изричното или косвено съгласие на правителството на Република Кипър.