Въпреки че Кремъл заяви, че няма да обявява война на Украйна или военна мобилизация на Деня на победата на 9 май, пазарите са обзети от спекулации, че руският президент Владимир Путин ще обяви „сценарий на Страшния съд“, който ще се отрази както върху инвазията в Украйна, така и на НАТО, пише Oilprice, цитиран от "Инвестор.бг".

Честването на Деня на победата в Русия е особено популярен празник в страната и бележи победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война. Тази година празникът е по-важен от всякога за Путин, чиято „специална военна операция“ в Украйна буксува, като целта на Москва се измести към контролиране на изтока и създаване на сухопътен коридор с Крим.

Попитан на 4 май дали празникът ще бъде използван за обявяване на война на Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи въпроса като "глупост".

Заглавията на западните медии са изпълнени с идеи, че Путин ще изпрати послание за съдния ден, когато се качи на подиума на Червения площад.

Това е потвърдено и от нарушенията на руснаците на финландското и шведското въздушно пространство, докато Хелзинки и Стокхолм обмислят членство в НАТО, както и от симулирана термоядрена атака срещу Ирландия, излъчена по руската държавна телевизия.

Петролните пазари приключиха втора поредна седмица на ръстове на фона на страховете за глобалните доставки, произтичаща от войната между Русия и Украйна, докато в Китай се надига нова заплаха в лицето на коронавирусните огнища, с които Пекин все още се бори.

Макар че цените на петрола са силно волатилни в момента, реагирайки на слабите икономически данни от Китай и ограничаването на глобалното предлагане на фона на санкциите срещу Москва, в крайна сметка биковете печелят спрямо мечките през седмицата.

Ако Путин излезе с насаждащата страх на високо ниво реторика, която западните медии спекулират за Деня на победата, това може да тласне петрола допълнително на бича територия в понеделник.