Сблъсъци с полицията и напрежение между демонстранти белязаха съботния следобед на протест срещу ваксините и зелените сертификати в Рим, предаде АФП.

Около хиляда души се бяха събрали за разрешена от полицията седяща демонстрация на площада "Свети Йоан", когато малка група демонстранти решиха да тръгнат на неразрешено шествие към историческия център. Шествието бе блокирано от полицейски автомобили.

Освен в центъра на Рим, няколко други демонстрации бяха проведени в Италия. Целта им е да бъде премахнат сертификатът за ваксинация, както и срещу задължителното ваксиниране на всички хора на възраст над 50 години.

Сертификатът за ваксинация е задължителен за посещения в хотели, ресторанти, панаири и конгреси, както и плувни басейни и фитнес зали, също и за градския транспорт в страната.

До 10-ти януари сертификат можеше да бъде издаден и срещу отрицателен тест, но сега вече важи само срещу ваксинация или преболедуване.

Първата европейска страна, силно засегната от пандемията - Италия, е регистрирала повече от 140 000 смъртни случая от началото на 2020 г.