Дебат в Съвета за сигурност на ООН за кризата около Украйна по искане на Съединените щати. Заседанието се проведе въпреки несъгласието на Русия, която обвини американската страна в "създаване на истерия" и "подвеждане на международната общност" с "безпочвени обвинения". Вашингтон и неговите съюзници са изготвили списък на приближени до Кремъл, които ще бъдат подложени на санкции в случай на руска агресия срещу Украйна. Великобритания също предупреди за наказателни мерки срещу бизнесмени и компании, свързани с Кремъл, съобщи БНТ.

Провеждане на заседание на Съвета за сигурност по украинската криза подкрепиха 10 държави при необходими 9 гласа. Срещу гласуваха Русия и Китай, три държави се въздържаха. Руският посланик определи свикването на дебата като "мегафонна дипломация"."Това е не само неприемлива намеса в нашите вътрешни работи, но и опит за подвеждане на международната общност за ситуацията в региона. Иска се свикване на Съветът за сигурност заради неоснователни обвинения, които ние многократно сме опровергали", заяви Василий Небензя - посланик на Русия в ООН.

Китайският представител също отбеляза, че сега е време за тиха дипломация. Американската страна обвини Москва, че разширява военното си присъствие в Беларус с поглед към Украйна."Русия е разположила близо 5000 военни в Беларус с балистичесnи ракети с малък радиус на действие, специални части и ПВО-батареи. Имаме доказателства, че Русия планира до началото на февруари да разшири присъствието си до над 30 000 военни по границата на Беларус с Украйна", заяви Линда Томас-Грийнфилд - посланик на САЩ в ООН.

Според руския представител няма доказателства, че страната му планира военна интервенция в Украйна. По думите му кризата там е изцяло вътрешна и Русия няма нищо общо с нея. Украинският представител заяви, че страната му ще повярва само на практическо изтегляне на руските части от границата, а Киев не планира военно настъпление в Донбас или Крим.

Москва заяви, че заплахите на Лондон за санкции срещу компании и лица, свързани с президента Путин, будят тревога и ще навредят и на британския бизнес. Кремъл обеща подобаващ отговор, Киев приветства предупреждението на Лондон. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще разговаря с руския президент Владимир Путин "веднага щом може". По-рано вестник "Мирър" съобщи, че планираният за днес телефонен разговор на двамата лидери е отменен. За вторник е насрочен и телефонен разговор между външните министри на Русия и Съединените щати.