В понеделник саудитски съд осъди известната активистка за правата на жените Луджайн ал-Хатлул на близо шест години затвор, съобщи семейството ѝ.  

Присъдата представлява предизвикателство за връзката на престолонаследника Мохамед бин Салман с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, който критикува репутацията на Рияд за правата на човека.

31-годишната Луджайн ал-Хатлул, която бе задържана през 2018 г., заедно с няколко други активисти за правата на жените, ще обжалва присъдата, оповести сестра ѝ Лина.

Хатлул бе обвинена, че се стреми да промени саудитската политическа система и по този начин оказвала вреда на националната сигурност, съобщиха саудитските вестници Sabq и al-Shark al-Awsat, съгласно общите закони за борба с тероризма.

Съдът дал делото на пауза от 2 години и 10 месеца. Но  повечето от нейната присъда, изчислена на 5 години и 8 месеца,  вече е излежани след ареста ѝ на 15 май 2018 г. - с условно освобождаване, казва  Лина.

Следователно тя може да бъде освободена до март 2021 г., с възможно връщане в затвора, ако извърши някакво престъпление, твърдят вестниците.

На Хатлул също е било забранено да пътува за пет години, каза сестра ѝ и добави, че тя била много разстроена и ще обжалва.

Сестра ми не е терористка, тя е активистка. Да бъдеш осъден за активизъм заради реформи, които MBS и Саудитско кралство толкова гордо заявяват, е крайното лицемерие “, заяви Лина в изявление.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Кейл Браун заяви, че Съединените щати са „загрижени от съобщенията“ за присъдата на Хатлул.

Ние подчертахме значението на свободата на изразяване и мирната активност в Саудитска Арабия, тъй като тя засилва правата на жените. Очакваме с нетърпение предсрочно освобождаване ѝ през 2021 г. “, каза той в Twitter.

Джейк Съливан, входящият съветник на Байдън по националната сигурност, отново потвърди в Twitter, че администрацията на Байдън планира да повдигне въпросите на правата на човека в отношенията с Рияд.

Осъждането на Хатлул за просто упражняване на нейните универсални права е несправедливо и обезпокоително. Както казахме, администрацията на Байдън-Харис ще се противопостави на нарушенията на правата на човека, където и да се случат “, написа Съливан в Twitter.