Саудитска Арабия става туристическа дестинация. Арабската страна се отваря за първи път за международни туристи, предава BBC, цитирана от economic.bg.

Целта е страната да намали икономическата си зависимост от петрола и е част от други промени в тази насока. 

Рияд обяви, че въвежда визов режим за 49 държави. Досега Кралството издаваше главно работни визи за бизнесмени, както и разрешителни за мюсюлманските поклонници, посещаващи Мека и Медина.

Либерализира се и строгият дрескод за жените, посещаващи мюсюлманската страна. Остава изискването коленете и раменете на дамите да са покрити, но няма да е задължително те да обличат "абая" - черна дреха, покриваща цялото тяло. На информационния сайт за визова политика е отбелязано също, че туристките трябва да са облечени скромно.   

Министърът на туризма Ахмад ал-Хатиб определи случващото се като „исторически момент“ за страната. По думите му посетителите ще се изненадат от съкровищата на кралството, сред които има и пет обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той обърна внимание също на природните красоти.

Надеждата на Саудитска Арабия е, че с тази стъпка ще осигури чуждестранни инвестиции в туристическата индустрия. Целта е секторът да нарасне от 3% на 10% от брутния вътрешен продукт до 2030 г.

Новите визи ще са едногодишни, позволяващи многократни посещения за престой до 90 дни. Туристите от 49-те страни в списъка, които засега не се конкретизират, ще могат да си поискат такива онлайн или пристигайки в страната, на специални гишета на летищата. Гражданите на останалите страни ще трябва да подават документи за туристически визи в консулствата или посолствата на Саудитска Арабия преди пътуването.

Туристите, които не изповядват исляма, както и досега няма да могат да посещават светите за мюсюлманите градове Мека и Медина. За чужденците продължава да важи и забраната за употреба на алкохол.