Актрисата Салма Хайек се присъедини към стотиците актриси, които обвиниха продуцента Харви Уейнстейн в сексуално посегателство и разказа за кошмарните си преживявания, свързани с него.

„В продължение на години той беше моето чудовище”, написа мексиканката в своя изповед, която в. „Ню Йорк Таймс” публикува в сряда и която разкрива тормоза, на който Хайек е била подложена по време на снимките на биографичния филм „Фрида” през 2002 година.

След като сключила сделка с Уейнстейн за правата на филма, изстрелял я на върха и донесъл ѝ дори „Оскар”, 51-годишната актриса разказва, че е настъпило време тя „да казва „не”.
„Не” на това да му отварям вратата си по всяко време през нощта, хотел след хотел, място след място. „Не” на това да си вземам душ с него. „Не” и на това да го оставя да ме гледа, докато аз самата се къпя. „Не” на това да ме масажира. „Не” и на това да оставя голия му приятел да ме масажира. „Не” на това да го допусна да прави с мен орална любов. „Не” на това да обменям ласки с друга жена”, написа Хайек и разкри, че всеки неин отказ е бил посрещан с нарастващ „макиавелски гняв” до момент, в който Уейнстейн дори я е заплашил с убийство.

След изпълняването на невъзможните изисквания на Уейнстейн за продукцията и началото на самите снимки на „Фрида”, актрисата твърди обаче, че сексуалното му посегателство е секнало. Но не и гневът, който е ескалирал все повече и повече.

По думите й Уейнстейн постоянно е оплювал играта й, скастрял я е, че в образа й няма грам сексапил и се е съгласил целият снимачен процес да приключи само и единствено, ако тя заснеме секс сцена с друга жена с „пълна фронтална голота”.

По време на самите снимки на еротичните сцени Хайек обаче признава, че е претърпяла нервен срив и се е наложило дори да взема транквиланти, за да може да приключи веднъж завинаги с това.

Но дори и след завършването на филма Уейнстейн не е спрял тормоза си над актрисата. Той дори й е заявил, че в окончателния си вид филмът не става въобще за кината и че няма да допусне той да бъде излъчен в салоните, а ще го изпрати директно във видеотеката.

Биографичният филм, посветен на художничката Фрида Кало, получи две награди „Оскар” след шест номинации.