Денис Сергеев, третият руснак, уличен в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март 2018 г., е висш офицер от военното разузнаване и на практика е бил ръководителят на операцията. Това показват последните сведения, изнесени по случая от "Би Би Си" в програмата "Нюзнайт" и от разследващия сайт "Белингкат" (Bellingcat), цитирани от mediapool.bg.

Денис Сергеев е бил във Великобритания по време на отравянето на Скрипал и дъщеря му. Той е пристигнал сутринта на 2 март 2018 година на летище "Хийтроу". Напуснал е страната на 4 март следобед, след като веществото "Новичок" е било поставено на дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал. На базата на данните от неговия телефон "Белингкат" е установил движенията на Сергеев в британската столица. Той не е напускал Лондон и по всяка вероятност през цялото време е държал връзка с останалите двама заподозрени за отравянето на Скрипал – Александър Мишкин и Анатолий Чепига, както и с Москва. Много е вероятно Денис Сергеев да се е срещнал за кратко с Мишкин и Чепига малко преди да отпътуват от Лондон за Солсбъри.

Разследващите твърдят, че Сергеев е с чин генерал-майор, докато Мишкин и Чепига са полковници. Денис Сергеев, известен под псевдонима Сергей Фьодоров, вероятно има връзка и с отравянето на български бизнесмен през 2015 година, припомня британското издание. Става въпрос за случая с оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

"Би Би Си" цитира Христо Грозев от "Белингкат", че въпреки сведенията, че Сергей Скрипал е бил следен отдавна от руското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка, решението за действие е било взето в последния момент. От телефона на Сергеев става ясно, че на 1 март в Москва той отчаяно е звънял на агенции, за да си осигури полетите до Лондон и обратно. Случаят Скрипал отново бе повдигнат от премиера Тереза Мей на срещата ѝ с Владимир Путин на срещата на върха на страните от Г-20 в Осака, Япония. Русия отрича да е замесена в случая.