Русия стартира своята програма за ваксинация срещу Covid-19. Клиниките в столицата Москва ваксинират първо тези, които са най-застрашени от вируса. Държавата използва собствената ваксина Sputnik V, която е регистрирана още през август.

Разработчиците казват, че препаратът е 95% ефективен. По техни данни той не причинява големи странични ефекти, но все още се подлага на масово тестване. Въпреки това хиляди хора вече са се регистрирали, за да получат първите дози този уикенд.

Очаква се производителите да направят два милиона дози от ваксината до края на 2020-та.

Кметът на Москва Сергей Собянин, заяви, че ваксината се предлага първо на хората, които работят в училищата и здравната служба, и социалните работници. Той добави, че списъкът с желаещи продължава да се разраства.

Въведена е онлайн услугата за регистрация, която  позволява на жителите от горепосочените професии на възраст 18-60 години да резервират безплатни срещи в общо 70 обекта в града.

Досега Русия е регистрирала 2382 012 случая на вируса,а  41 730  души са загубили живота си заради вируса. Москва е центърът на пандемията в Русия.Е жедневно там се регистрират  хиляди заразени и десетки смъртни случаи. Болниците в цялата страна са пренатоварени.

Руското правителство отмени локдауна. През ноември г-н Собянин въведе ограничения в Москва за работното време на барове и клубове, насочи студентите към дистанционно обучение и намали културните и спортни събития.