Външният министър на Румъния Богдан Ауреску заяви, че „засилването на американското военно присъствие по източния фланг на НАТО е необходима стъпка и  сигнал  за солиден ангажиментт към сигурността на съюзниците“.

Ауреску разговаря със съветника на Държавния департамент Дерек Шолей, който посети и България начело на американска делегация. Част от усилията са и около 1000 военни на САЩ, които ще пристигнат в Румъния в близките дни, каза Шолей.

Междувременно Великобритания нареди на 1000 военнослужещи да бъдат в състояние на готовност да окажат помощ, в случай че при руско нападение срещу Украйна се стигне до хуманитарна криза, предаде Ройтерс. 

Това се случва преди британският премиер Борис Джонсън да посети Брюксел и Варшава по-късно днес, където той ще изтъкне необходимостта от твърдо придържане към принципите на НАТО и ще обсъди начини как Великобритания би могла да окаже военна помощ, докато Русия струпва войски по украинската граница. Обиколката му е част от усилената международна дипломация в контекста на напрежението около Украйна.

В понеделник Лондон обяви, че ще изпрати още 350 войници в Полша, след като миналата година вече изпрати 100, които да ѝ помогнат за справянето с миграционната криза по границата с Беларус.