Руските военни са готови на 70% за нахлуване в Украйна. Анонимни източници от Белия дом твърдят, че метеорологичните условия биха позволили на руските военни да провеждат механизирани операции от 15 февруари до края на март, пишат от агенция “Ройтерс”.
Доказателства за тези твърдения не са представени.

Смята се, че ще има нужда от пълна бойна готовност, за да нападне и това е причината да изпраща тактически батальонни групи по граничещите с Украйна държави. През последните две седмици броят им е нараснал от 60 на 83. Приближават се още 14 групи.

Русия е струпала над 100 хил. военни по границата с Украйна. Москва твърде, че не планира нападение, но може да предприеме неуточнени военни действия, ако изискванията на Кремъл по въпроса със сигурността не бъдат изпълнени. Москва иска уверение, че НАТО няма да приеме Украйна в Алианса, а Вашингтон от своя страна категорично отхвърля.

САЩ смята, че Русия може да избере други варианти освен пълномащабна инвазия, включително ограничено нахлуване, и не вярва, че президентът Владимир Путин е взел окончателно решение. Източници от Белия дом обаче посочват, че всички сценарии към този момент са възможни, а при нахлуване в Киев, столицата ще падне до няколко дни.