Студена вълна в САЩ е придружена от рекордни количества сняг на места, където е известно явлението езерен снеговалеж. То се появява, когато студен въздух от Канада се спусне на юг нед Големите езера, когато водата там е относително топла. В резултат над крайбрежните райони вали обилно, но тази година количествата на някои места са без прецедент, откакто се води статистика.

В град Ери, недалеч от едноименното езеро и Ниагарския водопад, паднаха 1.5 метра сняг за 48 часа. Властите обявиха извънредно положение, за да мобилизират тежка техника, с която да се справят със разчистването на снега. Жителите на града бяха призовани да не излизат от домовете си, тъй като в Ери вилнее и леден вятър.

В деня на Рождество Христово в Ери снежната покривка е била 86 сантиметра и така е подобрен рекорд от 22 ноември 1956 г., когато за един ден натрупаната снежна покривка е била 51 сантиметра. 1.5-метровата снежна покривка в града пък подобри рекорда от 1958 г. за най-много сняг, навалял за два дни.

През целия месец в Ери, къдет оживеят близо 100 000 души, е натрупала снежна покривка от 245 сантиметра и така декември се превърна в най-снежния месец в историята на града. И това не е краят, защото в четвъртък вечерта се очаква да започнат нови валежи и да натрупа още около 30 см сняг.

В Синсинати в щата Охайо от студ почина бездомник на автобусна спирка. Температурата в този северен американски щат е минус 10 градуса по Целзий през деня, а нощем пада до минус 15 градуса.

В Майнът в Северна Дакота температурата спада до минус 21 градуса по Целзий. Хората се оплакват, че от студ ги боли дори когато дишат. Градът е буквално парализиран и никой не смее да излиза.

В щата Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо предупреди, че студената вълна може да продължи до 2 януари. Очаква се от днес в щата температурите да паднат до минус 40 градуса по Целзий. За района на град Ню Йорк прогнозите са до настъпването на новата година температурата през деня да не се качва над минус 5 градуса.