Сметната палата в Италия откри разследване около обществените разходи, направени за Плаващите кейове на Кристо на езерото Изео от 18 юни до 3 юли. Това става по искане на Конфедерацията за защита на потребителите в Италия, съобщиха медии на Апенините.

Конфедерацията направи оплакване в прокуратурата, занимаваща се с финансови нарушения. Според нея много от местните служби в Ломбардия, където е езерото Изео, са похарчили неправомерно обществени пари около организирането на частното събитие на Кристо. Изграждането на кейовете беше финансирано изцяло с 15 млн. евро на художника.

Проблемите около трафика, наложилото се подсилване на обществения транспорт и сигурност в областта обаче бяха спонсорирани с близо 3 млн. евро от общините, региона и държавата. Според конфедерацията трябва да се разследва колко е загубило обществото от парите, дадени за услугите, свързани с медицинска помощ и контрол на реда.

Кейовете на Кристо бяха посетени от над 1,3 млн. души. По някои изчисления те са донесли печалби от над 80 млн. евро за местния туризъм.

Лигата за опазване на околната среда пък се оплака, че негативните последици за природата от кейовете били повече от печалбите.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg