Държавният глава на Русия Владимир Путин поздрави Джо Байдън за победата му на изборите в САЩ. Това се случи след като Избирателната колегия потвърди неговата победа. 

Както съобщихме, това се случи благодарение на гласовете от последния щат, обявил гласуването - Хавай. Там Байдън получава 306 гласа, а президентът Доналд Тръмп - 232. За победа са необходими 270 гласа.

Путин е изпратил телеграма на Байдън, като му е пожелал на Байдън успехи като президент на САЩ и е заявил, че е готов да взаимодейства и контактува с него.

Президентът на Руската федерация „изрази увереност, че Русия и САЩ, носещи специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност, могат, въпреки различията си, наистина да допринесат за решаването на много проблеми и предизвикателства, пред които е изправен в момента светът“. Той отбеляза, че „руско-американското сътрудничество, основано на принципите на равенство и взаимно уважение, ще отговаря на интересите на народите на двете страни и на цялата международна общност“.

Избирателната колегия потвърди: Джо Байдън е новият президент на САЩТой изпревари Тръмп с над 70 гласа