Руският президент Владимир Путин забрани на авиокомпаниите да транспортират руснаци до Грузия от 8 юли. Освен това той въведе забрана за полетите на грузински авиолинии на територията на Русия.

На сайта на транспортното ведомство се казва, че причината за спирането на полетите е необходимостта да се обезпечи достатъчно ниво на авиобезопасност и наличието на просрочени задължения за аеронавигационна дейност пред ФГУП „Госкорпорация по ОрВД“.

"Спирането на полетите ще продължи до предоставянето на руската страна на програмите за авиационна сигурност на Georgian Airways и MyWay Airlines, техния одит и одобрение от руската страна, както и докато грузинската страна изплати изцяло дълга за аеронавигационното обслужване", се казва в съобщението.

Президентът също така нареди на правителството да осигури връщането на руснаците, временно пребиваващи на територията на Грузия.

Забраните се въвеждат на фона на антируските протести в Грузия, пише offnews.bg. Те започнаха, след като председателят на Междупарламентарната асамблея на православието и депутат от руския парламент Сергей Гаврилов седна мястото на председателя на парламента на Грузия.

Руският политик обясни, че грузинската страна го е поставила на това място "според протокола при подобни събития".

Случилото се обаче предизвика недоволството на опозицията в страната, която организира мащабен протест. Участниците в протеста поискаха оставката на председателя Ираклий Кобахидзе и на вътрешния министър Георги Гахария. По време на митинга най-малко 240 души бяха ранени. Полицията задържа над 300 протестиращи.

А президентът на Грузия Саломе Зурабишвили на своята страница във Facebook написа, че конфликтите в страната и протестите са изгодни за Русия. И нарече Русия "наш враг и окупант".