Високопоставеният генерал Франсиско Родригез застана на страната на опозицията. Той призна опозционера Хуан Гуайдо за легитимен президент и призова военните да направят същото. Подкрепата на армията е ключова за държавния глава Николас Мадуро, който отказва да проведе избори. В много градове на страната отново имаше демонстрации за и против него.

Армията във Венецуела все още е на страната на Николас Мадуро, но вече има важна промяна в нагласите, нещо към което се стреми противникът му Гуайдо, който се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент и се радва на голяма подкрепа сред населените.

Генерал от военновъздушните сили призна 35-годишния опозиционер за легитимен.

"Аз съм генерал Франсиско Янез Родригез, директор на стратегическото планиране на висшето командване на Боливарските военновъздушни сили. Признавам депутата Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. 90% от въоръжените сили не подкрепят диктатора и застават зад венецуелския народ", заяви Генерал Франсиско Родригез, Военновъздушни сили на Венецуела.

Генералът съобщи, че Мадуро държи на разположение два самолета. Изявлението му стана часове преди поредните демонстрации с искане за оставката на изолирания президент социалист. Не се съобщава кога и къде е направен записът.

Втори февруари е важен ден и за двата лагера в изпадналата в хиперинфлация Венецуела. На тази дата преди 20 години предшественикът на Мадуро Уго Чавес встъпи в длъжност, а днес изтича ултиматумът на Запада във Венецуела да се насрочат избори.