В световен мащаб финландската образователна система се счита за една от най-добрите. Когато стане въпрос за класации, тя винаги присъства в топ 10. Въпреки това властите са решили да проведат мащабна реформа в образователната си система.

Финландските политици са решили да премахнат училищните предмети от учебния план. Вече няма да има часове по физика, математика, литература, история или география.

Министърът на образованието Марио Килонен казва:
"Съществуват училища, които преподават по старомодния начин, който е бил подходящ в началото на XX век – но нуждите вече не са същите и ни трябва нещо, което да отговаря на XXI век."

Вместо отделни предмети учениците ще изучават събития и феномени в интердисциплинарен формат. Например Втората световна война ще се разглежда от перспективата на историята, географията и математиката. А с курса "Работа в кафене" учениците ще получават всички необходими знания за английския език, икономиката, както и умения за общуване.
Тази система ще бъде представена на гимназистите на възраст от 16 години, пише framar.bg

Основната идея е, че учениците трябва да избират сами коя тема или феномен искат да изучават според способностите им и това с какво искат да се занимават в бъдеще. По този начин учениците няма да е необходимо да преминават през целия курс по физика или химия и да се питат "Защо трябва да знам това?"

Традиционната форма на обучение във формата учител-ученик също ще се промени. Учениците вече няма да стоят зад чинове в нервно очакване да бъдат посочени да отговорят на даден въпрос. Вместо това те ще работят заедно на малки групички и ще разискват въпросите.

Финландската образователна система окуражава работата в екип, поради което промените ще засегнат и учителите. Училищната реформа ще изисква съдействието на учители, специалисти в различни области. Около 70 % от учителите в Хелзинки вече са преминали през подготвителен курс по новата учебна програма и освен това ще получат увеличение на заплатите.
Промените ще влязат в сила до 2020 г.