За втори 5-годишен мандат преизбраха президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, предаде Асошиейтед прес.

Още преди специалното гласуване кандидатурата на Щайнмайер за предимно церемониалния пост на държавен глава беше подкрепена от повечето системни партии.

Щайнмайер бе одобрен с голямо мнозинство от членовете на събранието, в което влизат депутатите в долната камара и представители на 16-те германски провинции. Той получи 1045 гласа от общо 1437.

"Аз имам отговорност към всички хора, които живеят в нашата страна. Надпартиен - да, но не съм неутрален, когато става дума за каузата на демокрацията. Все съм на страната на всеки, който се бори за демокрация. Ще съм враг на всеки, който й посяга", заяви Щайнмайер в словото си пред Федералното събрание, след като бе избран.

По най-актуалната външнополитическа тема той заяви, че Москва носи отговорността за риска от "война" в Европа, предаде Франс прес.

"Има голям риск от военен конфликт, от война в Източна Европа и отговорност за това носи Русия, каза той. Преди за пръв път да стане президент през 2017 г., 66-годишният Щайнмайер беше два пъти министър на външните работи в правителства на канцлера Ангела Меркел, а преди това беше началник на канцеларията на канцлера Герхард Шрьодер.