От повече от месец съвременният вариант на Паноптикума на Джереми Бентъм приема своите нови гости. Строежът на следствения изолатор „Кръстове-2“ започва преди 10 години - през 2007 г. Предвиден е за 4 000 души, а стойността на вложението възлиза на 12 млрд. рубли (343 100 000 лв.). Намира се в покрайнините на Санкт Петербург, в град Колпино, и отвори врати на 1 декември.

По своята същност, той наподобява истински малък град. Тъй като обаче "гостите" му не са затворници, а следствени, за тях е осигурен повече комфорт.

Още през 2014 г. „Кръстове-2“ е определян не само като най-големия в Европа, но и в света. Площта му се разгръща върху 35 хектара. По форма следственият изолатор повтаря знаменитите „Кръстове-1“, просъществували 125 г.  

Запазването на кръстообразната форма на сградата е обусловено от грижата за настанените. През светлата част на деня се посещават един по един всички следствени.

В състава на комплекса влизат два жилищни корпуса, общежитие, административна сграда, следствени отделения, столова, спортен комплекс със стрелбище, перално помещение, кухня и работилници.

Площта на една двустайна килия в „Кръстове-2“ е 16 кв. метра, а на четириместна – 30 кв. м.

В два квадрата са обособени мивка и тоалетна, които са налице във всяка една килия.

Психологическият комфорт е осигурен чрез избора на цвета на стените – препоръчителните нюанси са нежно зелено, бежово, светлосалатено. Избягва се небесносиният цвят, тъй като той влияе негативно на задържаните.

Медицинската част на изолатора е предвидена за повече от 200 болни.

На разположение на службите има четири големи съдебни зали и над 150 следствени кабинета.

Всички жилищни сгради са обединени така, че няма необходимост да се излиза на улицата. Особеност на проекта са специално проектираните асансьори с отделени зони за следствените и конвоя.

Транспорирането винаги се осъществява вечерно време, поради мерки за безопасност и избягване на трафика по пътищата.