Полският кандидат за еврокомисар Януш Войчеховски се провали на изпита пред комисиите по земеделие и екология в Европейския парламент. Той е първият от 26-мата номинирани за новата Еврокомисия, който е върнат на поправителен. 

Войчеховски, който трябва да отговаряза земеделието, бе на изслушване, продължило над 3 часа. Но след това представителите на политическите групи в комисиите бяха категорични, че не са доволни от представянето му. Заради това той ще трябва да изясни писмено част от позициите си. Освен това ще се явява на повторно препитване на 14 октомври. 

Войчеховски, който е бивш евродепутат и настоящ член на Европейската сметна палата, не беше подготвен по една от възловиге теми -  за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Такова мнение изразиха в последствие и представителите на комисиите в ЕП. Те коментираха, че представянето на кандидата от Полша е “твърде лошо и твърде общо”.

Депутатите поставиха ясни въпроси относно реформата след 2020 г., как ще се гарантира, че политиката ще остане обща и по какъв начин ОСП може да бъде по-екологично насочена. На всички въпроси Войчеховски отговори единствено с твърдението, че е “отворен за дискусии” относно подобряване на законодателните предложения за най-старата политика на Европа, пише Agri.bg.

Членовете на ЕП поставиха под въпрос кандидатурата на Войчеховски след неконкретните му отговори и на въпросите: По какъв начин ще се гарантира по-добрата защита на земеделските стопани и на производителите в рамките на разговорите за свободна търговия и текущите преговори между ЕС и Меркосур? Какви мерки трябва да се предприемат при търговията със страни, които не са членки на ЕС? И каква би била позицията на кандидата относно политиката за по-справедлива верига на доставки и по-справедливо разпределение на директните плащания между държавите членки на ЕС?

Дали Войчеховски ще си научи урока за поправката - предстои да видим.