Полският президент Анджей Дуда увери, че изявлението от сряда на премиера Матеуш Моравецки, че Полша няма да доставя повече оръжия на Украйна, е изтълкувано погрешно.  В интервю за полската частна телевизия „Те Фау Ен 24” президентът Дуда призова да не се задълбочава спорът за зърното.

Решението на Полша да удължи забраната за внос на украинско зърно подразни Киев. А думите на премиера Матеуш Моравецки бяха широко коментирани в световните медии и бързо бяха свързани със спора за земеделската продукция, само няколко седмици преди полските парламентарни избори.

„Според мен министър-председателят каза това: „Ние няма да предадем на Украйна нашите нови оръжия, които сега купуваме като част от модернизацията на полската армия”. Нека не повишаваме температурата, защото спорът за забраната на зърното спор засяга само малка част от нашите отношения, наистина малка част от отношенията ни. Нека не позволяваме той да засегне цялото, защото няма никакво основание за това и от него ще се възползват само други”, каза Дуда.