Дългогодишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст.

Той се задържа на върха на държавната власт в продължение на 37 години, използвайки репресии и страх. Беше свален, след като лоялните към него генерали се обърнаха срещу него.

В началото той е с ореола на освободител, "избавил" бившата британска колония Родезия от управлението на бялото малцинство. След това Робърт Габриел Мугабе налага облика си на деспот, който смазва несъгласието с неговата политика и съсипва националната икономика, съобщава NOVA.

Бившият политически затворник, превърнал се в партизански водач, е премиер на страната си от 1980 до 1987 г., след което без прекъсване е президент на Зимбабве до 2017 г.

На поста той първоначално спечели международни похвали за декларираната си политика на расово помирение. Но положителното в неговите политики бързо избледнява.

В последните десетилетия на своето управление Мугабе прегръща новата си роля като антагонист на Запада. Той вини западните санкции за сриващата се национална икономика.

С напредването на годините се засилиха слуховете, че има рак на простатата, но според официалната информация честите му пътувания до Сингапур били свързани с лечението му от катаракта.

Втората съпруга на Мугабе, Грейс - негова бивша секретарка, 41 години по-млада от него, се похвали, че дори и навършил 80, той ставал призори и се захващал с работа. "89 години не означават нищо", каза Мугабе малко преди последната си „изборна победа“ през 2013 г.