Робърт Дърст, богатият наследник на недвижими имоти в Ню Йорк, който беше осъден за убийството на най-добрата си приятелка и осъден на доживотен затвор, почина на 78-годишна възраст.

Дърст е починал в болница в щатския затвор в Стоктън, каза неговият адвокат Чип Луис. Той добави, че леталният изход е настъпил „по естествени причини поради редица здравословни проблеми“.

Припомняме, че неотдавна Дърст се призна за виновен за убийството на приятелката си Сюзън Бърман. Извършил го, за да я спре да каже на полицията какво знае за изчезването на съпругата на Дърст, за която се смята, че е също е била убита от милиардерът.

Той беше осъден през септември за стрелба по Бърман от упор през 2000 г. в дома й в Лос Анджелис, за което беше осъден на доживотна присъда на 14 октомври.

Два дни по-късно той беше приет в болница с Covid-19, каза неговият процесуален адвокат Дик ДеГерин.

Дърст отдавна е заподозрян в убийството на съпругата си Кати, която изчезна през 1982 г. и е обявена за мъртва. Той най-накрая беше обвинен през ноември за убийство от втора степен за нейната смърт.

Прокурорите в Лос Анджелис представиха доказателства, че Дърст накара Бърман да замълчи, защото тя му помогна да прикрие убийството на Кати и се кани да говори със следователите.

Те също така твърдят, че той е убил мъж от Тексас, който е разкрил самоличността му, когато е живял тайно в Галвестън след убийството на Берман. Дърст беше оправдан за убийство по това дело през 2003 г., след като даде показания, че го застрелва при самозащита.

Дърст обсъди мистериозните смъртни случаи и направи няколко скандални изявления, включително зашеметяващо признание по време документалната поредица от шест части на HBO The Jinx: Животът и смъртта на Робърт Дърст.

Документалният филм направи името му известно на ново поколение и предизвика нов опит за наказателно преследване и обвинения от страна на властта.

Той беше арестуван за убийството на Бърман в нощта преди да бъде излъчен последния епизод от документалната поредица, който завършва как Дърст си мърмори на себе си в тоалетната на студиото. Той обаче все още носи работещ микрофон, който очевидно е забравил, защото си говори: „Хванат си. Какво, по дяволите, направих? Убих ги всички, разбира се“.

По-късно беше решено, че цитатите са били манипулирани за драматичен ефект, но продукцията – направена със сътрудничеството на Дърст срещу съветите на неговия адвокат и приятели – събра нови доказателства, включително плик, който свързва Дърст със сцената на убийството на Берман, както и уличаващи изявления, които той сам прави.

Полицията е получила бележка, насочваща ги към дома на Берман, само с думата „КАДАВЪР“, написана с печатни букви. В превод от латински това значи „труп“.

В интервюта, дадени между 2010 и 2015 г., Дърст каза на създателите на The Jinx, че не той е написал бележката, но който и да е направил, я е убил.

„Пишете бележка до полицията, която само убиецът би могъл да напише“, каза Дърст.

Адвокатите на защитата му признаха в навечерието на процеса, че Дърст е написал бележката, а прокурорите казаха, че това представлява признание.

Клипове от The Jinx и от филма All Good Things от 2010 г., в който Райън Гослинг играе измислена версия на Дърст, имаха главни роли в процеса.

Както и самият Дърст. Адвокатите му отново поеха риска да го пуснат в съда. Под унищожителен кръстосан разпит от прокурор Джон Люин, Дърст призна, че е лъгал под клетва в миналото и ще го направи отново, за да се измъкне от неприятности.

„„Убихте ли Сюзън Бърман?“ е строго хипотетично“, каза Дърст от трибуната. „Не съм убил Сюзън Бърман. Но ако бях, щях да излъжа за това."

Съдебните заседатели незабавно върнаха виновната присъда.

Дърст бяга в края на 2000 г., след като властите в Ню Йорк възобновиха разследване на изчезването на съпругата му, като наема скромен апартамент в Галвестън и се маскира като няма жена.

През 2001 г. части от тялото на съсед Морис Блек започнаха да изкачат в залива Галвестън.

Арестуван при убийството, Дърст е пуснат под гаранция. Той има и друг арест - за кражба на сандвич шест седмици по-късно във Витлеем, Пенсилвания. Полицията откри в колата му 37 000 долара в брой и два пистолета.

Милионерът се отървава като свидетелства, че Блек е извадил пистолет срещу него и е починал, когато оръжието е избухнало по време на битка. Той разказа подробно на съдебните заседатели как е купил инструменти и е разчленил и унищожил тялото на Блек. Бива оправдан за убийство, но се призна за виновен за нарушаване на гаранцията и за доказателство за манипулиране – разчленяването, в следствие, на което излежа присъда от три години в затвора.

Дърст се разболява от рак на пикочния мехур и здравето му се влошава по време на процеса за убийството на приятелката му Бърман. Той е конвоиран в съда в инвалидна количка, облечен в затворническо облекло всеки ден, защото адвокатите му казват, че не може да се преоблече в костюм. Съдията отхвърли допълнителни забавяния след 14-месечна пауза по време на пандемията на коронавирус.

 

Г-н DeGuerin каза, че Дърст е бил „много, много болен“ по време на изслушването на присъдата си и това е било най-лошото му състояние, в което го е виждал през 20-те години, прекарани да го представлява.

Синът на магната за недвижими имоти Сиймор Дърст, Робърт Дърст е роден на 12 април 1943 г. и израства в Скарсдейл, Ню Йорк. По-късно той ще каже, че на седемгодишна възраст е станал свидетел на смъртта на майка си при падане от дома им.

Завършва икономика през 1965 г. в университета Lehigh, където играе лакрос. Той влезе в докторска програма в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където се срещна с г-жа Бърман, но напусна и се върна в Ню Йорк през 1969 г.

Той стана разработчик в семейния бизнес, но баща му го подмина, за да направи по-малкия си брат и съперник Дъглас ръководител на организацията Дърст през 1992 г.

През 1971 г. Робърт Дърст се запознава с Кати Маккормак и двамата се ожениха на 30-ия му рожден ден през 1973 г.

През януари 1982 г. съпругата му е студентка в последната си година в медицинското училище, когато изчезна. Тя се появява неочаквано на вечеря на приятел в Нютаун, Кънектикът, след което напусна след обаждане от съпруга си, за да се върне в дома им в Южен Салем, Ню Йорк.

Робърт Дърст каза на полицията, че я е видял за последно, когато я е качил на влак, за да остане в апартамента им в Манхатън, защото тя е имала уроци на следващия ден. Така тя се води изчезнала. Той се развежда с нея осем години по-късно, заявявайки изоставяне на съпруга, а през 2017 г., по искане на семейството й, тя е обявена за мъртва.

Робърт Дърст избира нова жена - Дебра Чаратан, за която се жени през 2000 г. Той няма деца.