Горилата Коко, известна с това, че се научи да говори с езика на жестовете от своя треньор, почина на 46-годишна възраст. 

Горилата Коко е родена през 1971 г. в зоопарка на Сан Франциско. Доктор Франсин Петерсън, която работи с нея по университетски проект, научава Коко да комуникира с хората.

"Коко докосна живота на милиони като посланик на всички горили и символ за междуличностната комуникация и съпричастност", заявиха от Фондация "Горила" в прессъобщение за смъртта й, която се случи вчера в съня й. "Тя бе много обичана и загубата е тежка".

В разгара на славата си Коко бе два пъти на корицата на National Geographic, срещна знаменитости като Робин Уилямс и разтърси научната общност със своите необикновени способности. Коко бе известна като маймуната, която може да "говори" и се превърна в символ за опазването на видовете и дивата природа като цяло.

Коко владееше 1000 думи от жестовете и разбираше около 2000 думи от говоримия език, коефициентът й на интелигентност бе малко под средния за хората.

 

Невероятната приказка за Коко започна през 1971 г., когато една женска горила в зоопарка в Сан Франциско отхвърли детето си. Това даде уникална възможност на завършилата Станфорд Пени Патерсън да провери дали нейната изключителна - и донякъде неконвенционална - идея да научи маймуна да говори може да се осъществи.

През следващите няколко години Патерсън работи с младата горила и в крайна сметка основава проекта "Коко". Тя твърди, че Коко може да разбере и използва над 1000 различни думи в американския жестомимичен език. През следващите четири десетилетия Патерсън не само се грижи за Коко, но всъщност й става майка, приятелка и преводач.

Патерсън твърди, че Коко може да говори за бъдещето, да римува, да разказва шеги и дори да лъже. И въпреки уверенията на Патерсън за това какво може да направи Коко, научната общност остана твърдо скептична към тези твърдения, пише nauka.offnews.bg. Това се дължи главно на факта, че поради близките си отношения с Коко, Патерсън е много пристрастна и отказва да позволи достъп на независими изследователи.

Въпреки този спор, Коко все пак успя да предизвика любопитството на света. Един от най-важните изводи от Проекта "Коко" е осъзнаването, че животните - и най-вече маймуните - са интелигентни, чувствителни и емоционални индивиди.