Пловдивчанката Ваня Божилова – Креймър, която от години живее в Чикаго, бе сред първите, ваксинирали се срещу COVID-19. В личния си профил във Фейсбук тя разказа, че се чувства чудесно. Категорична е, че нямала никакви колебания относно медикамента. Смята, че масовото ваксиниране е най-голямата и важна крачка към връщането ни към нормалността.

„Ваксинирам се с желание и вълнение и защото искам скоро да прегърна майка ми и брат ми. Искам да се видя с приятели в България и Европа, да празнуваме с Дейвид на красиво място наближаващата ни годишнина от сватбата. Искам синът ни да се върне в училище, да има нормален 11-ти и 12-ти клас. Да е в сградата на гимназията и да е сред връстници - да се влюбва, да закъснява за час, да се шегува с връстници.

Ваксинирам се, защото искам да ходя на театър, на кино, на концерти, на срещи с писатели. Защото искам да пия дълго кафе с приятелки...

Ваксинирам се, защото обичам живота!”, пише пловдивчанката.

В телефонно интервю за Свободна Европа пък тя обяснява, че попада в първата фаза на ваксинирането в САЩ, тъй като работи на регистратурата в онкологичната клиника на болницата Northwestern Medicine в Лейк Форест.

В нея са включени медиците и административният персонал в болниците, както и хората в домовете за възрастни. Това стана възможно след като на 12 декември Американската администрация по храни и лекарства (FDA) даде спешно разрешение за употребата на ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech. Американците бяха най-засегнати от заразата досега, като жертвите са вече общо над 295 хил., а заразените са близо 16 млн.

“От самото начало се води една много прозрачна кампания с всички служители. Всеки ден получаваме бюлетини електронно за това с какви предпазни средства разполагаме, колко са заетите легла, колко са пациентите, които са дошли да се тестват”, разказва Креймър.

Такава е била организацията и веднага след одобрението на ваксината. Служителите са получили указания за всяка следваща стъпка в процеса. Всичко е ставало онлайн.

“Ние получихме имейл с уведомление, че в болницата ще има ваксини. Това е посланието към нас през цялото време: “Положението е сериозно, при първа възможност всички наши лекари и служители ще имат възможност да се ваксинират”.

Преди манипулацията Ваня е попълнила онлайн формуляр с няколко въпроса. Това е отнело известно време, защото желаещите да се регистрират са били твърде много и порталът е блокирал за кратко.

“Регистрирах се с моя служебен номер. Имаше няколко въпроса - дали съм бременна или има вероятност да съм бременна, дали пия лекарства за изтъняване на кръвта и дали имам остри алергични реакции. Отговорът на трите въпроси беше “не”, разказва Креймър.

След като получила ден и час за имунизация, вече се озовала пред опашката от чакащи своя ред. Казва, че организацията по нищо не се е различавала от ежегодната имунизация.

“Имаше оградени кръгчета, на два метра разстояние. Влизахме в една голяма конферентна зала. По същия начин се прави противогрипната ваксина, същата зала, същата организация”. След поставянето на първата доза Ваня Креймър се чувства добре. Единственото, което е усетила след това, е лека болка на мястото на убождането.

“Нямах нито световъртеж, нито каквито и да е странични реакции. Посъветваха единствено да не шофираме веднага. Изчаках половин час преди да се кача в колата. Нямам каквито и да е симптоми или оплакване, само малко ме боли ръката, като при всяка ваксина”, казва Креймър.

Втората доза ще й бъде поставена на имения й ден - 7 януари.