Петима американски президенти изпратиха Джордж Буш-старши на траурна церемония в Националната катедрала във Вашингтон - Доналд Тръмп, Джордж Буш-син, Джими Картър, Барак Обама и Бил Клинтън. Те демонстрираха рядко срещано единство в разделената страна, отбелязва АФП.

Тръмп поздрави семейство Обама, но не и седналите наблизо Клинтън и Картър. Някогашната му съперничка за Белия дом Хилари Клинтън не размени дори поглед с президента. Сред присъстващите чужди лидери се открояваха принц Чарлз, канцлерката Ангела Меркел, йорданският крал Абдула и съпругата му кралица Рания, полският президент Анджей Дуда и бившият му колега Лех Валенса. 

 

След церемонията ковчегът, покрит със знамето на САЩ, беше закаран с катафалка до военната база “Андрюс” край Вашингтон. Тленните останки на Буш-баща бяха откарани с президентския самолет в Хюстън, Тексас, където 41-ият президент на САЩ трябваше да бъде погребан до президентската си библиотека в четвъртък.

 
Джордж Буш-син: В учебниците ще пише, че баща ми е бил велик човек.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши заяви на държавната траурна служба в памет на баща му, че Джордж Хърбърт Уокър Буш винаги е вярвал в лидерството, основано на кураж и проява на любов.

Буш-син изрази увереност, че в учебниците по история ще пише, че баща му е бил велик човек и джентълмен, изпълнявал задълженията си с достойнство и чест. “Твоят морал, искреност и нежна душа ще останат завинаги с нас”, каза той. 

 
Буш-син разказа през сълзи, че баща му се е молил всеки ден за дъщеря си Робин, починала на 3-годишна възраст от левкемия, а след като през април си отиде съпругата му Барбара, той казвал, че иска само да хване отново ръката ѝ.

Знаменитости пускат снимки с Буш по повод траура. 

Много световни лидери си пуснаха снимки с американския президент Джордж Буш в социалните мрежи в негова памет. Други припомниха моменти от дейността на покойния държавен глава.

Кметството на Хюстън почете паметта на Джордж Буш, като помоли присъстващите на церемонията да носят чорапи в ярки цветове като признание на едно от любимите модни предпочитания на бившия президент, предаде АП. Буш често носеше чорапи с пъстри цветове или мотиви. 

В туитър бяха пуснати много снимки на шарените чорапи, с които Буш обичаше да ходи.

Говорителят на семейство Буш обаче обяви в туитър, че президентът ще бъде погребан със сиви чорапи като знак на уважение към Въоръжените сили на САЩ. Този жест е израз на почит към “продължилата цял живот служба” на Буш, започнала на 18-годишна възраст като пилот от ВМС през Втората световна война.

 
Последният съветски лидер Михаил Горбачов отдаде почит на Буш и го нарече “истински партньор”. Двамата мъже белязаха края на студената война на срещата в Малта през декември 1989 г., няколко седмици след падането на Берлинската стена, с подкрепата на американския президент за перестройката, инициирана от Горбачов. 
 
 

“Много от моите спомени са свързани с този човек, имахме шанса да работим заедно във време на огромна промяна, в което всички бяха призовани да поемат тежки отговорности”, каза Горби.