Регистрираха първи случай на южноафриканската мутация на коронавируса в Гърция. Поради тази причина гръцкият зам.-министър по управлението на кризи Никос Хардалиас и председателят на националната организация за обществено здраве Панайотис Аркуманеас са заминали спешно за Солун.

Било е решено, че присъствието им в Солун е необходимо, след телеконферентен разговор по-рано днес с ръководителя на епидемиологичната комисия Сотирис Циодрас и други експерти за оценка на ситуацията, пише АНА-МПА.

Смята се, че южноафриканският вариант на коронавируса е по-устойчив на разработените ваксини. С тези характеристики мутацията тревожи здравните власти в целия свят.

Пред седмицата мутацията коментира и главният здравен инспектор у нас доц. Ангел Кунчев, като заячи, че притеснява от разпространението й. И трябва да бъдем много внимателни, тъй като заразлика от мутацията от Великобритания, в този случай заболяването протича много по-тежко.

Кунчев: Притеснява ме мутацията от Южна Африка, тя е по-опасна и смъртоноснаВаксините дават много по-малък ефект на защита от този вариант