Много по-притеснително е разпространението на южноафриканската мутация на коронавируса, в сравнение с тази от Великобритания. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

У нас към момента са тествани 50 души, които са пътували до Великобритания и от тях са дали положителна проба на мутацията 8 души.  За сравнение в България 10 души заразяват 6-7, доколкото в Обединеното кралство 10 души  заразяват 27. Въпреки това вирусът не е толкова смъртоносен, което не се отнася за вариантът от Южна Африка.

„Тази мутация е много по-слабо разпространена, нашите контакти с тази част на земята са много по-ограничени. Не сме го установили у нас все още, но от следващия месец ще започнем да правим по-разширени тестове. Това, което ме притеснява е, че е по-голяма смъртността и намалява средната смъртност на починалите. Също така има данни, че антителата при ваксините са в пъти по-малко, като например тази на Модерна“, коментира Кунчев пред Нова телевизия.

Относно разпускането на мерките у нас и отварянето на училищата, той заяви:

„Не се потвърдиха нашите очакванията, че училищата са страшно гнездо на заразата. След пускането на ученици до 4 клас - нямаше никакво повишаване на заболеваемостта, затова решихме да дадем тази възможност да има и присъствена форма на по-големите ученици. В училищата бе създаден много добър ред“, каза той.

Кунчев призова и ресторантьорите за разбиране, като заяви, че ако има отворили на 1 февруари, то те ще бъдат глобени.

Доцентът коментира, че продължават и обажданията със заплахи, като най-често те са през нощта.