Мистерията около изчезването през 1983 г. на 15-годишната Емануела Орланди - дъщеря на ватикански служител, отново се заплете днес след разравянето на два гроба в едно старо гробище на територията на минидържавата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от 24 часа.

Ватиканът разреши да бъдат отворени двата гроба, в които би следвало да се намират останките на две германски принцеси, погребани през 19 век, след получаването на сигнал, че Орланди може да е погребана там. След като преди 4 дни бе съобщено, че гробовете в малкото Тевтонско гробище край ватиканската базилика "Свети Петър" са се оказали празни, надеждите на близките на Орланди бяха отново попарени, но възникна въпросът: а къде са останките на двете принцеси?

Днес дойде нова новина. След като разкопките са продължили и в съседните площи - вече на територията на Тевтонския колеж, в каменна ниша под плочника на няколко метри от гробовете на принцесите са били намерени два комплекта кости. Това съобщи лично говорителят на Ватикана Алесандро Джисоти, като добави, че районът незабавно е отцепен и ще бъде отворен в присъствието на съдебни медици на 20 юли. Последните строителни и реставрационни работи по Тевтонския колеж и съседното гробище там са били извършени през 1960-те и 1970-те години, тоест преди изчезването на Орланди. Строителни работи на този терен е имало и през 19 век.

От Ватикана съобщиха че разследването ще продължи.