Надпис върху древен пръстен, който може би съдържа името на Пилат Понтийски, са открили израелски учени близо до Йерусалим. Това би бил изключително рядък пример за съществуването на писмено свидетелство за човека, заповядал Исус Христос да бъде разпънат на кръст според Библията, съобщава АФП, цитирана от Дарик.

Пръстенът е изработен от медна сплав и датира от преди 2000 години. Той е бил използван като печат и е бил открит при разкопки преди половин век в Иродион - древен дворец, построен от цар Ирод между Йерусалим и Витлеем, чийто руини в момента се намират на окупирания Западен бряг. По-късно дворецът е превърнат в крепост от евреите, които започват да водят борба срещу римляните.

Надписът е с гръцки букви и гласи „на Пилат” и има изображение на древен съд, наречен кратер, който гърците използвали за смесване на вино и вода. Според учените е твърде вероятно пръстенът да не е принадлежал лично на Пилат, а на негов подчинен или дори близък.

От Националния музей на Израел обявиха, че единственият друг предмет, носещ името на Пилат Понтийски от това време, е каменна плоча с надпис, открита в Кесария, град разположен в днешен Израел, по средиземноморското крайбрежие.