Японката Секаи Мори не е дъщеря на починалия легендарен щангист Наим Сюлейманоглу, гласи решение на турската служба за гражданство, съобщават турски медии, цитирани от 24 часа. 

Припомняме, че според съдебно решение японката Секаи Мори е дъщеря на Наим, тя е дете на трикратния олимпийски шампион от от неговата връзка с японската журналистка Наоми, която избухва по време на олимпийските игри в Сеул.

Секаи се ражда през 1991 г. в Анкара, като Наим е присъствал лично в болницата. След това двамата се разделят и първородното му дете се появи след смъртта му преди 2 години.

Японката Секай Мори официално вече е наследница на Наим СюлейманоглуДругите му две дъщери се отказаха от обжалването на съдебното решение

Заради спора с останалите три дъщери на щангиста Секаи получи разрешение да се ексхумира тялото на Наим, за да бъде направен ДНК тест. Той потвърди, че Сюлейманоглу е на 99,7% неин баща.

Отказът на държавната служба за вписване се основава на факта, че Наим е станал турски гражданин след раждането на Секаи. И подобни искания можело да бъдат правени, преди детето да навърши 18 години.

“Тестът бе категоричен, че Секай е дете на Наим Сюлейманоглу. След това решението бе взето толкова категорично, че другата страна се отказа да го обжалва. И сега този проблем ни дойде малко извънредно”, смята една от адвокатките на Секай Мори - Хюлия Аксакал.

“По закон има само един начин да се даде гражданство на Секай. И това е с президентски указ на Реджеб Тайип Ердоган”, категорична е другата адвокатка на японката - Кейко Торигое.

Скандалът обаче може да вземе неочакван обрат. Ако указът за гражданство на Наим е издаден след 1991 г., тогава остава въпросът как се е състезавал той до този момент от името на Турция. Роденият в село Птичар до Момчилград щангист избяга в Турция през Австралия през декември 1986 г. Бе посрещнат на летището от Тургут Йозал, който го обяви за свой син.
Припомняме, че след дълги преговори и плащане на огромна сума за щангист - според някои 1 милион долара, според други - над 2 милиона, България му разреши да се състезава на олимпийските игри в Сеул. Парите обаче така и не влязоха в касите на федерацията или олимпийския ни комитет, а някъде по високите етажи на властта.

В Сеул Наим спечели първата от трите си олимпийски титли, като постави световни рекорди в двете движения и двубоя на категория до 60 килограма. Той взе златото с 342,5 кг, с 30 повече от нашия Стефан Топуров. Трети на 55 кг от Наим бе катаецът Хе. Сега обаче остава отворен въпросът като какъв се е състезавал той на игрите в Република Корея, ако не е бил турски гражданин, пише „24 часа“.

Всъщност Сюлейманоглу така и не записва олимпиада за България в кариерата си заради социалистическия бойкот на игрите в Лос Анджелис. Вместо това участва на турнира “Дружба” във Варна, където е с повече от 60 килограма от шампиона на игрите в САЩ.
Както вече 24rodopi.com писа и показа в репортаж, в момента вървят снимките за биографичния филм за Наим в Кърджали и Момчилград. Специален консултант на лентата е братът на Наим - Мухарем, който е по-голям от него.