От утре започва ваксинацията в Русия. Тя ще се извършва в 70 московски клиники. Първи ще получат ваксина учителите, социалните работници и медиците в Москва. Ще бъдат ваксинирани граждани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания, нестрадали от остри респираторни вирусни инфекции през последните две седмици и неполучавали други ваксини от месец насам. 

Най-малко един час ще трае процедурата по ваксиниране, като ваксината за всеки пациент трябва да бъде предварително размразена, а само това отнема 15 минути, защото веществото се съхранява при минус 18 градуса, пише Комерсант.

Организмът формира имунитет едва 42 дни след първото поставяне на "Спутник V", който се инжектира на два пъти, предупреждава "Комсомолская правда", като цитира Вадим Тарасов, директор на руския Институт за транслационна медицина и биотехнологии, участващ в клиничните изпитания на медикамента.

Много ваксини не действат веднага и ако човек може след поставянето им да си поседи вкъщи, без да контактува с много хора, трябва да използва тази възможност, препоръчва в "Московский комсомолец" вирусологът Алексей Аграновски.

Руските ваксини срещу Ковид-19 няма да стигнат за цялото население на федерацията, като препаратите ще се произвеждат постепенно.