Германия стана поредната страна, посъветвала гражданите си да напуснат Украйна, предаде ДПА. "Ако се намирате в Украйна, уверете се дали Вашето присъствие там е строго необходимо. Ако не, заминете възможно най-скоро", обявиха от външното министерство в Берлин.

Вчера САЩ предупредиха, че според тях Русия скоро може да предприеме военно нахлуване в съседката си - твърдение, което Москва отрича.

Шведското правителство  също призова гражданите си да напуснат Украйна възможно най-скоро заради "променящата се обстановка в областта на сигурността", предаде Ройтерс. По данни на шведското посолство в Киев в Украйна се намират около 200 - 300 шведи.

Да напуснат Украйна прикани сънародниците си и италианското външно министерство, предаде ДПА. Ведомството уточнява, че италианското посолство в Киев ще продължи да работи, но персоналът, който не изпълнява първостепенни задачи, ще се прибере в Италия, предаде БТА.

И нидерландският външен министър Вопке Хукстра призова съгражданите си да напуснат Украйна и предупреди да не се пътува дотам.

Литва също каза на гражданите си да обмислят напускане на Украйна. Същия апел отправи Йордания, а Саудитска Арабия помоли гражданите си, намиращи се в Украйна, бързо да се свържат със посолството си в Киев, за да бъде уредено изтеглянето им. Рияд и редица арабски държави, включително Кувейт и Обединените арабски емирства, призоваха гражданите си да не пътуват до Украйна.

Турското външно министерство също отправи предупреждение към турските граждани относно пътувания в областите в района на източната граница на Украйна на фона на напрежението между Москва и Киев, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В съобщението се посочва, че Турция внимателно следи ситуацията със сигурността в Украйна