Началникът на Генералния щаб на етиопската армия ген. Сеаре Меконен е бил прострелян при нападение извън столицата Адис Абеба, съобщи ремиерът на Етиопия Ахмед Абий и обяви, че е осуетен опит за преврат, предаде Ройтерс.

Министър-председателят, облечен във военна униформа, заяви по държавната телевизия, че атаката срещу генерала е част от опит за преврат в Бахир Дар - главния град на щата Амхара, предаде БНР. Той посочи, че ген. Меконен е бил прострелян от хора, които са близко до него - висш офицер заедно с група военни. Според медийни твърдения това е генерал Асамнеу Тсиге, шеф на силите за сигурност в Амхара - един от 9-те щата на Етиопия.

При нападението има убити и ранени. Губернаторът на Амхара и негов съветник са застреляни, съобщават етиопски държавни медии. Амбачеу Меконен и съветникът му били нападнати в кабинетите си вчера.  Абий каза още, че шефът на ГЩ ген. Меконен бил прострелян, докато се опитвал да отблъсне нападателите. 

Премиерът осъди незаконните действия на въоръжените групировки. Той заяви, че опитът за преврат "противоречи на конституцията и има за цел да подкопае трудно извоювания мир в региона".

"Той трябва да бъде осъден от всички жители на Етиопия", подчерта Абий.

След като дойде на власт миналата година Абий се опитва да направи реформа в 100-милионната африканска страна, в която продължаващото с години политическо насилие доведе до оставката на предшественика му - Хайлемариам Десален.

Абий освободи политически затворници, отмени забрани за политически партии и започна разследвания срещу представители, обвинени за нарушаване на човешките права. Но правителството му трябваше да се справя и с растящо насилие.

Етническите кръвопролития - потискани през годините от държавата с желязна хватка, се разгоряха отново в различни райони, включително в щата Амхара.

Интернетът в Етиопия е спрян и засега няма повече детайли за ситуацията, посочва АФП. В събота посолството на САЩ издаде предупреждение заради твърдения за стрелба с огнестрелно оръжие в столицата Адис Абеба и насилие в Бахир Дар.