Научен анализ на шест модни артикула, закупени от големи магазини в Китай, откри потенциално опасни концентрации на токсични химикали. В един от случаите те били цели 250 пъти над нивата, разрешени от закона.

Въз основа на това проучване, професори и доктори с международна репутация призовават правителства да предприемат превантивен подход към употребата на токсични химикали в производството на дрехи и аксесоари с ценни кожи (козина), пише Флагман.

Те подчертават ужасяващите последствия, до които може да доведе подлагането на хората и околната среда на тези токсини.

Докладът „Токсични кожи: Глобален проблем“ е базиран на анализа на шест артикула за шест химикала, известни със своя вреден ефект за човешкото здраве: формалдехид, шествалентен хром, алкилфенол-етоксилати, азо-багрила и хлорирани феноли.

Всички те са широко употребявани за предотвратяване на разлагането на животински кожи с косъм и превръщането им в материали, годни за употреба от модната индустрия.

Пробите от Китай, анализирани от учените, нарушават както китайските, така и медународните стандарти за тези химически субстанции. Пет от шестте проби не покриват по-строгите международни изисквания, а четири от шестте не покриват дори китайските изисквания.

Всички те съдържат формалдехид, хром-VI, полициклични ароматни въглеводороди, алкилфенол-етоксилати, азо-багрила и тежки метали, в това число олово.

Откритията следват и потвърждават няколко скорошни проучвания на опасни химически остатъци, намерени в кожи с косъм от Европа. Тези проучвания анализирали 62 артикула в десет европейски държави и също намерили в повечето от тях по-високи нива от разрешените от закона.

Опасност за човешкото здраве

Законодателството относно употребата на токсични химикали в модната индустрия наскоро стана по-строго за стоки, произведени или продавани в Европейския съюз.

Последните стандарти даже напълно забраняват 33 химикала, които са карценогенни, мутагенни или токсични за възпроизвеждането.

Сред тези 33 забранени химикала са всички шест, които са били открити в дрехите с козина от доклада „Токсични кожи“. Тези нови регулации – под името REACH – бяха приети на 10 октомври 2018 г., а забраните на 33-те химикала влизат в сила 2020 г.

Изследваните артикули от Китай включвали ключодържател с козина, две детски якета с яка от козина на качулката и две дамски и едно мъжко яке със същия вид яка с козина.

„Кожа с косъм, сложена на качулката на детско яке, се намира близо до лицето и устата на детето. Така химическите субстанции, като етоксилатите, могат директно да бъдат абсорбирани през кожата и оттам – в кръвообращението на детето. Тези химикали си намират път през тялото, съхраняват се в мастните клетки и могат да продължат да причиняват хронични ефекти, като ендокринни и хормонални нарушения, дори 20 години по-късно.“, сподели външният съветник към проучването проф. Якоб де Боер.