Около 2,3 милиона деца в северната част на Тиорей в Етиопия са откъснати от хуманитарна помощ, предупреди ООН.

"Защитата на тези деца, много от които са бежанци, трябва да бъде приоритет", каза агенция Уницеф.

Въпреки сделките с етиопското правителство, хуманитарните агенции казват, че им е отказан достъп до Тиграй.

Правителствените сили се борят с бойци Тигра от 4 ноември. Правителството обяви, че контролира региона и конфликтът е приключил. Но Народният освободителен фронт на Тигрей каза, че все още се бори на различни фронтове.

Смята се, че стотици, дори хиляди хора са били убити по време на конфликта, докато около 50 000 са избягали в съседен Судан.

 „Колкото по-труден е достъпът до децата, толкова по-лошо ще стане тяхното положение. Доставки на храна, включително готова за употреба терапевтична храна за лечение на недохранване на деца, лекарства, вода, гориво и други важни неща се изчерпват. Призоваваме за спешен, устойчив, безусловен и безпристрастен хуманитарен достъп до всички нуждаещи се семейства, където и да се намират“, казва в изявление Unicef ​.

Нито етиопското правителство, нито Народният освободителен фронт на Тигрей са коментирали въпроса.

За какво е конфликтът?

Конфликтът ескалира през ноември, когато етиопският премиер Абий Ахмед нареди военна офанзива срещу регионалните сили в Тигрей. Той обяви, че е направил това в отговор на атака срещу военна база, в която се намират правителствени войски в Тигрей.

Ескалацията дойде след месеци на вражда между правителството на г-н Абий и лидерите на Народният освободителен фронт на Тигрей - доминиращата политическа партия в региона.

В продължение на почти три десетилетия партията беше в центъра на властта, преди да бъде отстранена, след като г-н Абий встъпи в длъжност през 2018 г. вследствие на антиправителствени протести, пише BBC.